Delfinul

In jos

Delfinul

Mesaj Scris de Cherry la data de Dum Apr 06, 2008 9:44 am

Delfinii

Deși descind din animale terestre, delfinii înoată cu forța și grația peștilor și s-au adaptat în multe privințe pentru a-și găsi și captura prada.
Delfinii sunt miracole ale evoluției. Fiind mamifere, structura corpului lor se aseamănă în fond cu al nostru, și cu toate acestea, în cele 50 de milioane de ani ai procesului de adaptare au ajuns să semene în așa măsură cu peștii, - dintre care își procură hrana – că la prima vedere îi putem considera mai mult pești decât mamifere.
Corpul lor are o formă la fel de aerodinamică, fusiformă ca și al peștilor, și înoată cu ajutorul cozii, care se aseamănă cu înotătoarea codală a peștilor. Mobilitatea și viteză lor de înaintare în apă ajung, ba chiar depășesc viteza celui mai mare dușman al lor, rechinul. Pe lângă acestea ele și-au păstrat anumite proprietăți, caracteristici fundamentale ale strămoșilor tereștri; sângele cald, respirația cu ajutorul plămânilor iar femelele își alăptează puii.
Delfinii aparțin familiei cetaceelor cu dinți. Sunt de dimensiuni mai reduse, hrana lor este alcătuită în cea mai mare parte din pești și sepii, cu toate că cel mare reprezentant al lor, orca (delfinul ucigaș), spaima mărilor, atacă focile și alți delfini.

Adaptarea la viața acvatică
Delfinii s-au adaptat în așa mare măsură vieții acvatice încât pe uscat sunt practic neputincioși. Cel mai evident semn al adaptării lor este constituția și structura corporală; au o formă asemănătoare cu cea al unei torpile și practic s-au debarasat de toate membrele exterioare ce puteau strica forma, conturul neted al corpului.
Partea exterioară a urechilor s-a atrofiat, organele genitale atât la femelă cât și la mascul au poziția normală în interiorul corpului, nu se poate observa nici o urmă a membrelor posterioare, iar cele anterioare s-au transformatîn înotătoare sub formă de aripă, avănd rolul de a stabiliza și a cârmui mișcarea.
Coada s-a preschimbat în înotătoare codală rigidă și lată, care cu ajutorul înotătoarelor dorsale puternice îpinge cu o forță și eficiență miraculoasă animalul în apă.
Pielea delfinului este netedă și fină asemenea mătăsii și deoarece este totul lipsit de păr, alunecă foarte ușor în apă. Stratul gros de grăsime aflat sub piele are un rol important și în izolarea termică, reduce pierderea de căldură în mediul încojurător, adică pierderea de energie care este cu atât mai importantă deoarece apa mării – chiar și în zona Ecuatorului – aproape întotdeauna este mai rece decât temperatura animalelor.
Delfinii au obiceiul spectaculos de a sări în apă din când în când și ,,înoată” practic în aer. Aceasta poate fi și o metodă de a reduce rezistența mediului la înaintare, aerul fiind un mediu cu o densitate mult mai mică decât apa, care frânează mai puțin delfinul.
Sărind deasupra apei, poate respira. Expiră prin orificiul nazal aflat pe creștetul capului, după care își umple din nou plămânii cu aer, înainte să se scufunde. De obicei delfinii nu se scufundă la adâncimi foarte mari, astfel nu trebuie să înmagazineze dintr-o dată prea mult oxigen.
Delfinii vânează de obicei în stratul superior, iluminat de razele solare, al măriilor, astfel se pot folosi și de văz în timpul vânătorii. Lentila ochilor este caracterizată de posibilitatea de schimbare a formei, astfel atât în apă cât și în aer, fixează foarte bine obiectele.
Cu toate acestea, deși văzul este foarte util, nu este absolut necesar pentru supraviețuirea delfinilor: cine a văzut delfin dresat, care execută comenzile primite cu ochii legați, știe că aceștia posedă și alte proprietăți, cu ajutorul cărora percep extrem de bine mediul înconjurător.

Lumea sunetelor
În percepția delfinilor cel mai important rol îl are urechea. Acest organ practic nici nu se vede din exterior – se pot observa doar două orificii aflate în spatele ochilor, dar care funcționează extrem de eficient. Delfinii s-au adaptat foarte mult la mediul de propagare a undelor sonore în mediul subacvatic, printre care cu posibilitatea de a percepe sunetele în ,,stereo”, astfel pot localiza direcția exactă de unde provine sunetul respectiv.
Urechea interioară a delfinului este înglobată într-un țesut asemănător spumei, astfel nu preia vibrația craniului. În concluzie, undele sonore interceptate din lateral, nu ajung deodată la ambele urechi, din diferența de timp delfinul poate constata precis direcția din care provin acestea.
Această calitate este foarte importantă, deoarece delfinul trăiește în lumea sunetelor, pe de o parte între sunetele emise de alte animale, pe de altă parte între cel emise de el însuși.
Delfinul se orientează cu ajutorul sonarului, radarul cu ultrasunete, asemenea liliacului. Emite continuu semnale sonore scurte (ultrasunete), care se reflectă pe obiectele aflate în preajmă.
Definește distanța obiectului din diferența de timp dintre momentul de emisie și cel de recepție a unui sunet, iar cu ajutorul auzului stereo și direcției lui aceste sunete sunt practic mici impulsuri emise foarte des, de urechea umană este percepută asemenea scârțâitului unei uși.
Aceste sunete sunt produse de orificiul nazal și sunt reflectate de suprafața concavă a craniului, după care sunt focalizate de lentila acustică, formată dintr-un țesut adipos, aflat deasupra botului și feței.
Această formație asemenea unui ,,pepene”, dă forma boltită a frunții mai multor specii de delfini. Prin analiza instinctivă a ecourilor auzite, un delfin își poate imagina perfect mediul înconjurător, astfel poate ocoli obstacolele și poate găsi animalele care pot constitui pradă.
În procesarea înformațiilor terbuie să ia parte un număr foarte mare de celule nervoase și probabil acesta este motivul principal pentru masa neobișnuită de mare a creierului delfinilor (masa creierului unui delfin adult este de 2 kilograme, iar a unui om adult doar de 1,5 kilograme).
Nu există nici un dubiu că delfinul este un animal extrem de inteligent, cu o capacitate dezvoltată de învățare.

Modul de hrănire și viața în colectiv
Cele mai multe specii de delfinii se hrănesc cu pești și sepii. Speciile cu botul scurt și cu mai puțini dinți preferă sepiile, dar speciile cu botul prelungit cu dinții mici și numeroși sunt consumatori de pești. Excepție face delfinul cu dimensiuni mult mai mari decât rudele sale, orca.
Acesta vânează animale acvatice cu sânge cald, printre care foci, pinguini și alte cetacee. S-a semnalat și cazul în care un grup de orci au atacat, omorât și devorat parțial o balenă albastră.
Delfinii mâncători de pești mănâncă orice fel de pește, dar anumite specii, de exemplu delfinii cu cocoașă, vânează în primul rând în apele din apropierea țărmului. Delfinii tropicali însă obișnuiesc să vâneze mai ales în larg, adunându-se în grupuri de 1000 sau mai mulți indivizi.
Cele mai numeroase grupuri de delfini pot fi întâlnite în apele bogate în hrană, mai ales în locurile unde din cauza curenților apa mai rece mai bogată în hrană ajunge la suprafață unde amestecându-se cu apa caldă va crea condiții ideale pentru înmulțirea planctonului ,,înflorirea” planctonului atrage sardelele și lostrițele iar acestea la rândul lor, delfinii.
Dacă delfinii cu ajutorul sonorului-radarului lor de sunete, descoperă un banc de pești vor înota în cercuri tot mai restrânse în jurul acestora, forțând astfel peștii să se adune în grup compact și să se ridice spre suprafață.
Cu cât sunt mai mulți delfini, cu atât pot manevra mai ușor bancul de pești și dacă au noroc îi vor forța să se ridice în stratul cel mai de sus al apei, de unde nu mai există scăpare. În acest moment delfinii se aruncă asupra prăzii, prinzând și înghițind peștii întregi.
În Oceanul Pacific delfinii tropicale și cei din zona Oceanului Atlantic vânează des împreună. În timp ce unii se hrănesc ceilalți stau de pază, fiind atenți la apariția dușmanilor din apropiere, rechini sau orci.
Bancurile de toni urmăresc delfinii pentru că se pot ospăta și ei din prada delfinilor. Din păcate, rechinii nu sunt cei mai periculoși prădători acvatici. Navele de pescuit care decimează numărul tonilor în Oceanul Pacific, constituie un pericol și pentru delfinii care îi călăuzesc.

Reproducerea
Majoritatea delfinilor și schimbă frecvent partenerul sexual. După o vânătoare fructuoasă de mai multe ori se împerechează aproape doar pentru a se relaxa și în majoritatea speciilor masculii nu păstrează legătura cu descendenții lor. Femela dă viață doar unui singur pui la o naștere și îl alăptează până la doi ani, cu toate că puiul de delfin consumă deja hrană solidă cu câteva luni înainte de înțărcare.
În toată perioada aceasta se bucură de protecția mamei lui, dar nu se știe ce deprinderi capătă pentru supraviețuirea pe cont propriu.
Grupul de delfini ucigași este caracterizat de o legătură mult mai strânsă decât a altor delfini. Masculii dominanți păstrează în jurul lor un harem format din trei- patru femele fecunde, lângă care își vor petrece toată viața, crescând împreună mai multe generații de pui.
În astfel de familii există indivizi tineri, femele și masculi amestecați alături de delfini maturi.



Quero mamasita faça favor
Eu quero estar junto a ti, meu amor.
Gosto de você me das sabor
Que sem você em coração falta calor.

Quero mamasita faça favor
Eu quero açar com você el grande calor.
Vamos mi mininha sem tremer
Que sim tu beij em coracao perji color.



avatar
Cherry
♔ Ciresica Boss :p
♔ Ciresica Boss :p

feminin
Varsator Mistret
Numarul mesajelor : 919
Varsta : 23
Localizare : :P
Data de inscriere : 31/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.marshmallow-your-life.com

Sus In jos

Re: Delfinul

Mesaj Scris de --JulyLuvCatz-- la data de Dum Apr 06, 2008 10:17 am

e cam ciudat ca delfinu e mamifer,si sta in apa...e ciudat ca un mamifer ca delfinul moare fara apa si moare fara aer :hihi: ..cu tot ca este dragut si ador sa merg la delfinarium :yupi:
avatar
--JulyLuvCatz--
.fly.a.bit.more.
.fly.a.bit.more.

feminin
Numarul mesajelor : 811
Localizare : Naruto's Bed>:)
Joburi/Distractii : Messu'
Stare de spirit : :X:X:X:X:X
Data de inscriere : 03/04/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Delfinul

Mesaj Scris de EternalSunshine la data de Dum Apr 06, 2008 3:29 pm

Delfinul a fost mereu animalul meu preferat.Me impresioneaza inteligenta,dar si dragalasenia acestui minunat mamifer. :love:
Cand eram mai mica imi doream un delfin,drept animal de casa(cu timpul am realizat ca, cada mea de baie este cam mica). :think:
avatar
EternalSunshine
>complex.human.being<
>complex.human.being

feminin
Taur Caine
Numarul mesajelor : 1301
Varsta : 24
Localizare : Pe ici pe colo
Joburi/Distractii : Forumat,stat pe mess,dormit,ascultat muzica
Stare de spirit : Ganditoare ca intotdeauna...
Data de inscriere : 02/04/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Delfinul

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum