Feline Mari

In jos

Feline Mari

Mesaj Scris de Cherry la data de Sam Apr 05, 2008 11:08 pm

Felinele mari
Probabil cele mai reușite prădătoare din lumea animală, acești ucigași înverșunați și rapizi, atacă prin surprindere sau capturează victimele după o goană îndelungată.Printre felinele mari, deosebim șase specii, după cum urmează: leul, jaguarul, tigrul, pantera de zăpadă și ghepardul, care este încadrat într-un gen aparte. Mulți consideră că irbisul (din genul Panthera) face parte din grupa felinelor mari, dar în realitate această specie nu este înrudită cu cele menționate.Cu excepția jaguarului, care trăiește în America de Sud, celelalte specii se găsesc în Africa și în Asia. Felinele au apărut pe pământ în urmă cu 25 de milioane de ani. Primul și poate cel mai recunoscut reprezentant al lor avea colți (canini) de peste 20 de centrimetri lungime. Aceste animale uriașe se parecă vânau ierbivore mari, pe care le sfâșiau cu ajutorul colților. Între felinele menționate există și numeroase deosebiri. De exemplu, leul, tigrul și pantera au obiceiul să urle, în timp ce irbisul și ghepardul nu. Majoritatea felinelor mari se lungesc întinse pe pământ, în vreme ce pantera de zăpadă stă ghemuită în timpul hrănirii. Cu excepția ghepardului, ghearele felinelor pot fi retractate sau scoase în funcție de necesități. Toate felinele mari sunt prădătoare: pentru supraviețuire sunt nevoite să vâneze animale vii sau să caute hoituri. Cele mai multe specii stau la pândă pentru a le vâna. În timpul vânătorii umblă în vârful labelor cu ghearele retrase, atingând solul doar cu pernițele (plantare și palmare). De obicei se furișează cu grijă în apropierea victelor, apoi cu ajutorul mușchior puternici ai membrelor posterioare și ai spateluise aruncă brusc asupra animalului. După ce au prins și au doborât prada, o omoară, zdrobindu-i vertebrele cervicale printr-o mușcătură puternică, sau acoperindu-i cu gura orificiile nazale și gura până ce animalul se sufocă. Cele mai multe feline vânează singure, în schimb leii vânează în grup – aplicând o strategie foarte eficientă.
Unul sau doi dintre membrii grupului sperie victima aleasă, gonind-o spre cei care stau la pândă. Leul – singurul dintre felinele mari care duce o viață socială propriu-zisă. Trăiește în grupuri numite haite. Câte o haită este compusă din cel mult 12 femele înrudite și cel mult 5- 6 masculi. În grup, masculul cel mai mare și cel mai puternic este stăpânul și tatăl celor mai mulți dintre pui.
Masculul este mult mai mare decât femela, capul și gâtul fiind acoperit de o coamă deasă, datorită căreia pare și mai mare și mai impunător. Coama îi protejează totdată gâtul în cazul în care se ajunge la lupte pentru apărarea teritoriului. Prada pentru întreaga haită este capturată de femele. Ele sunt mai ușoare și aleargă mai repede. Hrana lor este foarte variată, de la zebră și bivol, până la șoareci.Femelele haitei uneori dau naștere la 3- 4 pui pe care-i cresc împreună. Puii consumă doar pentru prima oară carne la vârsta de trei luni, dar ei sug lapte și în următoarele trei luni.

Cea mai mare felină
Tigrul este cea mai mare dintre felinele mari. Are mai multe subspecii, toate fiind amenințate cu dispariția. Tigrul siberian, cea mai mare felină din lume, poate atinge o greutate de 300 de kg. Trăiește în regiunile nordice ale Rusiei, fiind protejat de un strat adipos subcutanat împotriva frigului din timpul iernilor aspre. În locul în care trăiește hrana este puțină, motiv pentru care acest vânător solitar este nevoit să cutreiere distanțe mari pentru a găsi o pradă. Blana groasă este de culoare galben-roșcată – deseori mai deschisă decât la alți tigri, având și mult alb pentru a se contopi mai bine cu peisajul siberian înzăpezit.Cea mai răspândită și cunoscută subspecie este tigrul indian sau bengalez. Masculii trăiesc solitar și își apără teritoriul de intruși. Femelele însă preferă șe se cupleze cu masculii sau cu alte femele. La fel ca și majoritatea felinelor mari și tigrii își marchează teritoriul cu urină, dar îi atenționează pe confrații săi asupra prezenței sale și prin urmele lăsate de gheare pe scoarța copacilor. Tigrul este un animal foarte puternic; este în stare să coboare animale mult mai mari decât el, cum ar fi bivolul sălbatic. După ce a capturat și a omorât victima, o târăște într-un loc retras, adesea lângă apă și zile la rând se hrănește din ea. Resturile le acoperă cu crengi și le supraveghează până I se face foame din nou. Vânătorea este epuizantă, de aceea tigrul își petrece 80 % din timp odihnindu-se. Vânează noaptea la adăpostul întunericului, furișându-se încet în apropierea pradei. De obicei în zori și spre seară își face toaleta, lingându-și blana la fel ca pisica de casă. Spre deosebire însă de aceasta, tigrului îi place apa, scălzându-se des în lacurile din apropiere.
Prădătorul ascuns
Pantera (sau leopardul) este cea mai răspândită dintre toate felinele mari. Succesul în evoluție îl datorează faptului că se adaptează foarte bine la diferite condiții de mediu și hrană. Este un animal elegant. Corpul său zvelt este acoperit de un păr lucios, împodobit cu rozete, pete sub formă de discuri. Pantera neagră nu este o specie aparte, ci doar o variantă de culoare, corpul ei fiind deasemenea acoperit cu pete sub formă de rozete, dar acestea nu prea se observă. Este răspândită mai ales în Asia de sud-est, unde se confundă foarte bine cu vegetația de sol abundentă din păduri. Este mai agresivă decât celelalte pantere.Pantera este specia care duce cea mai retrasă viață dintre felinele mari. Este foarte greu de găsit. Atât femela cât și masculul sunt ucigași înnăscuți și consumă o hrană mult mai variată decât restul felinelor – printre altele gazele, șacali, struți, facoceri, ba chiar și țestoase. Se odihnește cu plăcere printre crengile unor copaci înlți, sau în locurile mai retrase ale pădurilor, unde își poate efectua toaleta în liniște. Pantera de zăpadă trăiește în regiunile cu climat rece, la 3.000- 4.000 de metri deasupra nivelului mării, dar în timpul iernii coboară puțin mai jos. Vânează noaptea, în special mamifere mai mici decât iepurele, dar și mai mari decât gazelele. Tălpile mari, membrele anterioare scurte, precum și musculatura toracică puternică o ajută la efectuarea salturilor de pe o stâncă pe alta. Coada lungă ajută la echilibrului. Neofelis nebuloasa seamănă cu felinele mari, dar nu este înrudită cu pantera. Nu urlă. Specialiștii consideră că ar fi veriga lipsă în lanțul care face legătura între felinele mari și mici (de exemplu aceloții).

Craniul panterei
Privind din față craniul unei pantere, putem observa că ochii sunt orientați înainte, ceea ce îi permite vederea în spațiu. Caninii foarte lungi o ajută la imobilizarea și uciderea victimei. Craniul irbisului este mult mai mic, cavitatea bucală are o deschidere mai mică decât la panteră. Craniul lui Neofelis nebuloasa este și mai mic, dar caninii sunt mai mari.Jaguarul este foarte rar și duce o viață ascunsă. Îndrăgește pădurile mangrove ale Americii Centrale și de Sud. Corpul este robust, coloritul asemănător cu celal panterei și la fel ca acasta, este un vânător desăvârșit. Nu este suficient de rezistent pentru a-i goni prada pe o distanță mai mare, succesul lui constă mai mult în răbdare și forță. Se hrănește cu animalele care trăiesc în pădurile mangrove, cum ar fi leneșul sau porcul de apă. Mușcătura jaguarului este deosebit de profundă.
Maxilarele puternice și relativ scurte penetrează cu ușurință țesuturile, zdrobește și mestecă foarte bine oasele și restul țesuturilor vii. Vânează de obicei noaptea, la fel ca celelalte feline mari. Străbate mai mulți kilometri pentru a găsi hrană, urmărindu-și victima chiar și în apă. Uneori consumă pește și țestoase.
Ghepardul este cel mai rapid mamifer terestru. De obicei aleargă cu o viteză de 80 km pe oră după gazele și antilope, dar dacă este necesar, poate atinge 110 km/h, pe distanță scurtă. Dacă prada reușește să obțină un avantaj de cca. 20s, ghepardul renunță la ea.Dacă își ajunge din urmă victima sare la ea și o împiedică. În cazul animalelor mai mari, aplică o lovitură rapidă cu picioarele din față în zona fesei sau în flanc. Când victima a ajuns la sol, o imobilizează și îi înfige ghearele în gât; în final o tranșează și o mănâncă pe loc.Ghepardul nu consumă decât prada capturată de el, neluând în seamă hoiturile chiar dacă acestea sunt proaspete. Este un animal timid, fricos. Dacă apare o felină mai mare decât el, de exemplu un leu, renunță la pradă, fără a se împotrivi.Puii de ghepard sunt amenințați de multe pericole, de multe ori cad victime leilo, panterelor, sau altor prădătoare, iar acestea nu ratează nici o ocazie să-i atace.Uneori alți gheparzi pot să le pericicleze viața. Un mascul dornic de a se împerechea cu o mamă ghepard o poate lua “ostatecă”, timp în care puii rămași singuri pot muri de foame. Plânsul puilor înfometați poate atrage atenția unor prădători, care nu le vor cruța viața.la fel ca celelalte feline mari, și gheparzii sunt pe cale de dispariție.azi se mai găsesc doar în savanele din Africa de Est și de Sud. Datorită modului în care vânează, au nevoie de teritorii mari, și pentru că omul le reduce din ce în ce mai mult mediul de viață, numărul gheparzilor este în scădere.

Cum aleargă ghepardul?
Membrele lungi, subțiri ale ghepardului se leagă de trunchi cu niște articulații laxe, astfel încât aleargă cu pași mari. La aceasta contribuie și constituția fină, coloana vertebrală flexibilă și mobilitatea șoldului și a umărului.În timpul alergării toate cele 4 membre sunt ridicate de pe sol, în timp ce își menține echilibrul cu coada întinsă. În faza următoare unul dintre membrele posterioare atinge solul. Cu celălalt membru posterior își ia din nou avânt și se ridică în aer cu corpul întins. În final, unul din membrele anterioare atinge solul, apoi și celălalt, după care animalul se ridică în aer cu membrele adunate sub corp.

Amenințați cu dispariția
Un jaguar sănătos, matur, nu are de ce să se teamă în junglă. Poate doar un șarpe boa, sau omul ar putea reprezenta un peircol pentru acesta. Băștinașii junglelor din America de Sud mai omorau din când în când câte un exemplar, dar îi respectau și nu îi măcelăreau pe capete. Mai târziu oamenii au început să-i vâneze fără milă, pentru blana lor și cu toate că în zilele noastre valorificarea blănurilor de jaguar este interzisă în întreaga lume, comerțul la negru este încă în floare. Pe lângă aceasta, numărul pădurilor neatinse în care jaguarul ar putea trăi este din ce în ce ma mic.



Quero mamasita faça favor
Eu quero estar junto a ti, meu amor.
Gosto de você me das sabor
Que sem você em coração falta calor.

Quero mamasita faça favor
Eu quero açar com você el grande calor.
Vamos mi mininha sem tremer
Que sim tu beij em coracao perji color.



avatar
Cherry
♔ Ciresica Boss :p
♔ Ciresica Boss :p

feminin
Varsator Mistret
Numarul mesajelor : 919
Varsta : 23
Localizare : :P
Data de inscriere : 31/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.marshmallow-your-life.com

Sus In jos

Re: Feline Mari

Mesaj Scris de --JulyLuvCatz-- la data de Dum Apr 06, 2008 10:16 am

cel putin cand eram mica<le veneram.... :hihi: ...is acum imi plac fiindca sunt gratioase(unele).si puternice..mai ales ghepardul..iute ca fulgerul :;): ...
avatar
--JulyLuvCatz--
.fly.a.bit.more.
.fly.a.bit.more.

feminin
Numarul mesajelor : 811
Localizare : Naruto's Bed>:)
Joburi/Distractii : Messu'
Stare de spirit : :X:X:X:X:X
Data de inscriere : 03/04/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum